Estet musik 1

Estet

Campus Täby

Estetiska programmet

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program som är utformat av lärare med lång branscherfarenhet. Vi kombinerar teoretiska och estetiska ämnen som ger dig en bred grund att stå på, oavsett om du vill studera vidare på konstnärliga utbildningar, universitet och högskola eller ge dig direkt ut i arbetslivet.

Uttryck din kreativitet

Vi erbjuder estetiska inriktningar inom bild & formgivning, musik och teater. Som elev har du tillgång till välutrustade ateljéer, musikstudios, danssalar, medielokaler och en stor teater som ger dig de bästa förutsättningarna för ditt kreativa arbete. Under din studietid får du uttrycka ditt konstnärliga uttryck genom konserter, workshops, utställningar och förställningar som ger dig möjlighet att utveckla din samarbetsförmåga samt lära dig att hantera olika roller och utmaningar inom den estetiska världen.

Vad kan man bli sen?

Efter dina studier på Tibbles estetiska program kommer du ha öppnat dörrar till en mängd olika möjligheter. Kanske vill du fortsätta inom det estetiska området med vidare studier eller arbete, eller så väljer du en studie- eller yrkesväg inom en annan bransch. Tibbles tidigare estetelever arbetar idag som scenografer, programledare, musikalartister och skådespelare, men också som läkare, jurister och lärare.

Välkommen till Estetiska programmet på Tibble!

 

Inriktningar & fördjupningar

Bild & formgivning

Musik

Musikal

Antagningspoäng & Median 

BILD & FORMGIVNING
Median: 570
Sista antagen: 550

MUSIK
Median: 540
Sista antagen: 520

MUSIKAL
Median: 605
Sista antagen: 567,5

Poängplan 

Här kan du ladda ned en PDF för programmets samlade poängplan.

Ladda ned PDF

Kontakt

Biträdande rektor ES, IHL & Elevhälsa

Susanne Durlind

Telefon: 073-661 27 07

@

Studie- & yrkesvägledare ES, SA

Ellen Cedermark

Telefon: 073 661 27 52

@

Förkunskapsprov

För att komma in på någon av inriktningarna under det estetiska programmet behöver du, utöver att söka in till gymnasieantagningen, göra ett förkunskapsprov. Du får inbjudan till att göra förkunskapsprovet på post, och det är uppdelat i flera delar. Du får ett betyg utifrån hur du presterar på förkunskapsprovet, vilket sedan kompletteras med dina gymnasiebetyg. Därav är antagningspoängen på det estetiska programmet mycket högre än övriga gymnasieutbildningar på Tibble.

Läs mer om hur förkunskaprovet går till på våra olika inriktningar och fördjupningar.

Möt Julia Alfrida – tidigare elev på estetiska programmet inriktning musik

Aktuell med låten Ruin i årets Melodifestival

Julia Alfrida gick estetiska programmet på Tibble och deltog i årets upplaga av Melodifestivalen med låten Ruin. Vi träffade henne för att prata om hennes låt och vad hon tar med sig från sin tid på Tibble.

Se intervjun här!

Möt Fanny Hultman – tidigare elev på estetiska programmet inriktning musik

"Alla lärare var väldigt personliga och stöttande både i det som var kul och kreativt och det som kunde vara motigt"

Fanny Hultman läste inriktning Musik på Tibbles Estetiska program och tog studenten 2012. Idag jobbar hon som låtskrivare och producent åt andra artister, både på engelska och på svenska. Dom senaste åren har hon varit med och skrivit låtar till bland annat Kygo, Ellie Goulding, Miriam Bryant, estraden, LÉON, Jireel mfl.

Läs hela intervjun här!
Anna_Johansson-scaled.jpg

Anna Johansson utvecklar ledarskap i klassrummet

“Det roligaste med att undervisa är att ingen dag är den andra lik och att dagligen få möta mina elever.”

Anna Johansson undervisar först och främst i ämnet teater på Tibble, bland annat i scenisk gestaltning, teaterteori, sceniskt karaktärsarbete. Anna är också förstelärare och har som uppdrag att arbeta med ledarskapet i klassrummet och att även arbeta gruppstärkande med eleverna.

Anna har arbetat på Tibble sedan 1994 och har väldig många starka minnen, men ett som ligger varmt om hjärtat är när vi spelade Chess som slutproduktion och Benny Andersson och Anders Eljas kom och tittade på föreställningen.

“Det roligaste med att undervisa är att ingen dag är den andra lik och att dagligen få möta mina elever.”

Just nu på programmet

karby-gard-21-stor-ljus-72.png

Bildeleverna bjuder in till vernissage på Karby Gård 22-23 maj

Ta del av de konstverk bildeleverna skapat under året.

Välj LIU

Kombinera idrottsutövande med din utbildning

Välj till LIU till din utbildning för att få möjlighet att både få en bred teoretisk gymnasieexamen samtidigt som du kan fokusera på ditt idrottsutövande.

Läs mer om LIU här

Mikael Littwold säkerställer den höga kvaliteten på Estetiska programmet

“Att få vara med och påverka deras utvecklingsprocess inom deras respektive konstnärliga område är fantastiskt och en ren ynnest."

Det Estetiska programmet på Tibble sprider en fantastisk stämning året om, och någon som har sett till att utbildningen har kunnat hålla den höga kvaliteten de senaste 30 åren är förstelärare Mikael Littwold. 

Mikael undervisar i ämnet Musik och ett starkt minne som han har från sin tid på Tibble är när de satte upp musikalen CHESS på Tibble Teater 2005 och den sista föreställningen besöktes av självaste Benny Andersson och Anders Eljas. 

“Det var ett stort ögonblick. Alla musikaler, konserter och utställningar vi gör skapar oförglömliga minnen.”

Läs hela intervjun här!