Kvinnlig elev sitter vid ett bord i en i bildsal med klasskamrater som jobbar på sina konstverk i bakgrunden

Bild & formgivning

Campus Täby

Estet inriktning bild & formgivning

Arbetsmiljön på Tibbles Bild och forminriktning är vänlig, trygg och kreativ. Fokus ligger på att låta konsten fungera på olika sätt, den kan förmedla en känsla, berätta en historia eller lyfta upp en idé. Precis som vetenskapen vill vi förklara och bearbeta verkligheten men från en annan utgångspunkt. 

När vi arbetar har vi ett fokus på att inte nöja sig, att ta projekten ett steg vidare samtidigt som vi stannar upp för att inte missa alla positiva saker som redan ligger på plats. Ska något bli bra så måste det både vara roligt och jobbigt. 

Tibble estet ger en bred konstnärlig grund att bygga vidare på i olika riktningar. Bildteorin ger ett djup och en förståelse för konsten, människan och samhället som gör att det egna skapandet utvecklas. Materialen vi använder oss av har konstnärskvalitet i allt från olja, akvarell och lera till de digitala verktygen som Photoshop, Illustrator och Dragonframe. Här är teknik och hantverk lika viktigt som kreativitet och uttryck. Det är i samspelet mellan dessa som det blir spännande. 

Vad vill du säga? Vad vill du berätta? Varför vill du det? Och hur vill du göra det?  

Vi rör oss gärna utanför skolan för att ge inspiration i form av utställningar men även få inspiration genom studiebesök och av idag verksamma konstnärer. Genom konsten närmar vi oss områden som design, grafisk kommunikation och scenografi eftersom våra elevers framtid med stor sannolikhet kan ligga inom dessa områden. Efter tre år på estetiska programmets bild- och forminriktning går många vidare mot konstnärliga yrken och utbildningar, många rör sig också i andra riktningar som områden inom psykologi eller naturvetenskapliga utbildningar. Detta är en fördel med estetiskprogrammet två fokus, teori och praktik. Oavsett vad framtiden innebär så har alla nytta av den grund i kommunikation och kreativitet vi riktar blicken mot på Tibble. 

 

Förkunskapsprov

Förkunskapsprovet till Bildinriktningen är i två delar. Den först delen gör du hemma. Du gör då en illustration till den text som du får med kallelsen till ditt förkunskapsprov. Den andra delen gör du hos oss. Den andra delen består av två uppgifter, en modellteckning och en valfri uppgift i färg. Du genomför de två uppgifterna under en halv dag.

Modellteckning 

Den sökande tecknar av modeller, modellerna är elever från inriktningen. Fokus på att hitta kroppens proportioner, tyngdpunkt och rörelse. Tid till skisser kan variera mellan 20 sekunder till 10 minuter.

Teknik: Blyerts

Valfri uppgift i färg

Du målar valfri bild. Motivet är helt upp till dig. Men bilden ska göras i färg. Tekniker att välja mellan är akvarell och torrpastellkritor, eller kombinera. Självklart får du skissa upp ditt motiv med blyerts innan du börjar måla.

Tekniker: Akvareller eller torrpastellkritor.

Illustration till text

(denna illustration görs hemma)

Du målar/tecknar en bild till den text som medföljer i kallelsebrevet. Din uppgift är att fånga innehållet och känslan i texten. Bilden får vara i valfri storlek och i valfri teknik. Denna bild gör du hemma och lämnar in när du genomför dina andra prover.

Teknik: Valfri

Se filmen från vår sommarutställning på Karby Gård!

Kontakt

Lärare bild- & formgivning

Camilla Vestin

@