Antagningsstatistik Gymnasiet – Så fungerar det!

28 nov 2023

Vad krävs för att komma in?

Det är bra att hålla koll på antagningsstatistik när du ska söka till gymnasieskolor och vill ha en uppfattning om antagningspoängen för utbildningarna du är intresserad av. Låt oss utforska hur detta system fungerar.

Meritvärde – Vad är det?

Meritvärde, även kallat antagningspoäng, är de poäng som krävs för att bli antagen till en specifik gymnasieskola eller program. Meritvärdet baseras på ditt slutbetyg från grundskolan. Ju högre ditt betyg är, desto fler alternativ har du att välja mellan.

Antagningsstatistik – Vad säger den?

Antagningsstatistik ger dig insikt i de tidigare årens meritvärde för olika gymnasieprogram. Detta kan hjälpa dig att förstå konkurrensen och vilka program som kan vara realistiska val för dig. Vill du få en uppfattning om vilka gymnasieprogram du kan komma in på? Då är det en bra idé att kolla in förra årets antagningsstatistik.

Var hittar du antagningsstatistik?

Samlad statistik från antagningen för (skolans namn) olika utbildningar finns här, eller på Gymnasieantagningens hemsida. Här kan du se meritvärde och medianen för de elever som blev antagna på utbildningarna i 2023 slutantagning, vilket kan ge dig en bättre uppfattning om vad som krävs för att komma in på ett visst program.

Hoppas denna information hjälper dig att förstå antagningsstatistiken och hur du kan använda den till din fördel i gymnasieansökningsprocessen för att komma in på det programmet du önskar.


Fler artiklar för dig som ska börja på gymnasiet!

Vilka kurser ger meritpoäng?

Vad är ett högskoleförberedande program?

Gymnasieval: 10 Frågor att ställa dig själv för att hitta din riktning

Hur många poäng läser man på gymnasiet?

Så uppnår du högskolebehörighet: Ett steg närmare dina drömmar

Räkna ut ditt meritvärde och öppna dörrarna till din framtid

Alla nyheter »