Astrid Wersäll  - Trainee 2019-2020(2)

Varför sökte du till Traineeprogrammet?

Jag sökte till Traineeprogrammet eftersom jag kände att det var en bra ingång i läraryrket när man är nyexaminerad. Att få möjlighet att ha lite mindre undervisning i början varvat med ledarskapsutbildning och askultering kändes som världens möjlighet att komma in i yrket på ett bra sätt.

 

Vad har traineeprogrammet inneburit?

Ett vanligt introduktionsår innebär att du har lika många kurser som alla andra lärare (som jobbar 100%) medans traineeprogrammet är en 100% tjänst fast du har två färre kurser än normalt som istället fylls med olika typer av fortbildning exempelvis vara med på andra lärares lektioner och askultera samt få möjligheten att få känna på hur det är att jobba som lärare på riktigt. En mjukstart in i arbetslivet som lärare med andra ord.

 

Vad har du lärt dig från auskulteirngen?

Jag tycker det har varit mycket lärorikt att besöka andra lärares lektioner. Ett tips är att försöka besöka så många olika lärares lektioner som möjligt (inom alla möjliga ämnen) eftersom det finns många olika varianter där du kan plocka inspiration till din egen undervisning.

 

Berätta om den ledarskapsutbildning som du gått?

Ledarskapsutbildningen har verkligen varit till stor hjälp då vi tillsammans med hela traineegruppen fått sitta ner och diskutera case från allas undervisning där alla fått komma med idéer på hur man kan lösa problemen som kan uppstå. Det har även blivit lite av en "terapi" att diskutera sitt ledarskap och reflektera över det tillsammans med andra nyexaminerade i samma situation.

 

Varför ska man söka till Traineeprogrammet?

Enligt mig är det den bästa introduktion du kan få till ditt nya yrkesliv som lärare, ta chansen!

 

Vad händer efter traineeåret?

Efter traineeåret övergår tjänsten till en vanlig 100% tjänst som lärare.