För elever

Vi har tagit hjälp av vår studie- och yrkesvägledare Patrik som har listat 5 viktiga saker att tänka på inför gymnasievalet.

Börja i tid och läs på

Om du tar dig tid att läsa på om gymnasievalet, de olika programmen och processen med alla viktiga datum blir valet lättare. Du slipper också stressa när de valperioderna nalkas och hinner ställa frågor som är relevanta just för dig. 

Titta på många alternativ

Gymnasiet är för många en viktig period i livet. Att bestämma sig tidigt för ett alternativ ökar risken för att du missar andra möjligheter som skulle kunna tilltala dig. Att hålla valet öppet och titta på många olika alternativ är alltså väldigt viktigt för att öka förståelsen av vad just du i slutändan väljer - och väljer bort. 

Utgå från dig

Tänk på vad du är intresserad av. Vilka är dina starka sidor? Talanger? Favoritämnen? Vill du studera på högskola direkt efter gymnasiet eller börja arbeta? Frågorna är många man kan ställa sig själv, och ibland kan det underlätta att fråga någon kompis eller vuxen man har förtroende för som kan hjälpa dig besvara dessa. Viktigt att tänka på är att i slutändan är det viktiga vad du tycker - du ska gå programmet!

Besök och ta kontakt med de gymnasieskolor som tilltalar dig

Mycket är nytt med gymnasiet och att få en välgrundad känsla för ett program på en skola kan vara väldigt svårt bara via en katalog eller hemsida. Besök skolorna, på öppna hus eller elev-för-en-dag, och känn verkligen efter. Våga utmana skolan du besöker/kontaktar och ställ frågor som är viktiga för dig och för att dina tre gymnasieår ska bli bland de bästa i ditt liv. I år är dessutom väldigt många skolor digitala öppna hus - vilket kanske gör det enklare än någonsin att hinna få en bra bild av de skolor som man är intresserad av. 

Jämför favoritalternativen och bolla idéerna med en SYV 

Att behöva rangordna sina alternativ kan vara både stressigt och utmanande. Ett sätt att underlätta denna process är att jämföra ens favoriter. Storleken (antalet elever)? Schemat? Individuella val? Pendling till skolan? Antalet behöriga lärare? 

Som du själv säkert upplever är slutat av nian en stressig period i livet, så glöm inte att hjälp finns att få av din studie- och yrkesvägledare - antingen den du har nu i högstadiet eller till den gymnasieskola du är intresserad av. Det kan också vara bra att bolla tankarna med andra vuxna du har förtroende för att bredda dina perspektiv. Och glöm inte att Sverige har ett fantastiskt utbildningssystem där ingenting är försent - oavsett vad du läst på gymnasiet.