Frågor och svar om programmen

Ekonomiprogrammet

Får man starta och driva UF-företag på skolan?

 

Ja! Du som läser Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi kommer läsa Ung Företagsamhet i årskurs 3. I dagsläget erbjuds inte kursen inom de andra inriktningarna men kan komma att startas om många elever önskar det som individuellt val.

 

Blir jag behörig för högskolestudier om jag går Ekonomiprogrammet hos er?

Ja, båda inriktningarna på Ekonomiprogrammet ger bred behörighet för vidare studier på universitet och högskola.

Varför ska man välja Ekonomiprogrammet hos er?

Hos oss på Tibble Gymnasium Campus Kista får du en gymnasieutbildning av högsta kvalitet. Du kommer få arbeta med skarpa case och verklighetsnära projektarbeten som gör dig redo för framtidens arbetsmarknad. Du kommer läsa de klassiska ekonomiämnen som ger dig en bred utbildning, samtidigt som du får möjlighet att fördjupa dig i hållbarhetsämnen. Efter dina tre år hos oss är du mer än redo att ge dig ut på framtidens arbetsmarknad eller fortsätta med studier på högre nivå.

Vad bör man vara intresserad av för att välja Ekonomiprogrammet?

Entreprenörskap och företagande, företagsekonomi, privatjuridik eller affärsjuridik är ämnen som gärna får väcka intresse hos dig om du funderar på att läsa Ekonomiprogrammet.

Naturvetenskapsprogrammet

Hur ska jag göra för att få full merit på Naturvetenskapsprogrammet? 

Beroende på vad du är intresserad av att studera till efter gymnasiet finns det lite olika sätt. Du kan max samla 2,5 meritpoäng. Moderna språk steg 3 ger 0,5 poäng och Moderna språk steg 4 ger 1,0 poäng. Engelska 7 ger 1,0 poäng.  Det här är ett bra val om du ska läsa något med inriktning mot det naturvetenskapliga efter gymnasiet.

Matematikkurserna från steg 2 ger också meritpoäng men många naturvetenskapliga utbildningar har matematik 4 eller högre som krav, därav kan meriten inte tillgodoräknas. Det gäller för samtliga meritpoängsgivande kurser att de inte ingår i grundkraven för att kunna söka till utbildningen för att de ska kunna ge dig poäng.

 

Vad bör man vara intresserad av för att välja Naturvetenskapsprogrammet?

Om du funderar på att läsa på Naturvetenskapsprogrammet är det bra om du tycker att ämnen som fysik, kemi, matematik och biologi är intressanta. Eftersom du kommer få lära dig mer om de mekanismer som styr över ekosystem, klimatet och biologisk mångfald är ett intresse för vår planet och natur också bra att ha.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Vad bör man vara intresserad av för att välja Samhällsvetenskapsprogrammet?

För att trivas på Samhällsvetenskapsprogrammet får du gärna vara intresserad av att utforska hur samhället ser ut och vilja lära dig mer om exempelvis samhällets strukturer. Ett intresse för beteendevetenskap, människors beteende och en vilja att förstå vad som ligger bakom människors beslutsfattande är också något som passar om du vill läsa Samhällsvetenskapsprogrammet.