Niklas Pålsson

Inte bara VD utan lärare också

Sedan oktober 2011 är jag VD och majoritetsägare på Tibble Gymnasium. Jag har arbetat på bank i 10 år, som aktiemäklarchef i några år och som aktiemäklare i New York i tre år. Efter åren i NY sadlade jag om och läste historia, gick på lärarhögskolan, gjorde praktiktermin på Tibble, anställdes som lärare i ekonomiska ämnen på skolan och är nu alltså både företagare och lärare. Vilken resa!

 
Ekonomi och historia är mina ämnen. Just nu undervisar jag bl a i kursen Aktiekunskap. Det är en kurs som har hög aktualitet. Alla människor borde få lära sig mer om hur aktiemarknaden fungerar eftersom vi är så beroende av den. Det hör till allmänbildningen numera. Även om det ligger långt fram i tiden kan det vara bra att eleverna får veta att hur det går för våra företag på börsen kan avgöra vilken pension de får när de blir gamla. 

I kursen vill jag att eleverna ska känna att de sitter på ett börsgolv just nu och ser hur utvecklingen för företagen går. Aktiekunskap är ett levande ämne och som lärare måste man vara mycket flexibel, det kommer nya möjligheter och problem varje dag. Det går inte att förbereda i detalj, man måste vara inställd på överraskningar. Tack vare min bakgrund kan jag levandegöra ämnet och ta exempel ur verkliga livet. Det tror jag att eleverna tycker är spännande.