Traditioner på Tibble

Här på Tibble har vi många tradioner som är mycket uppskattade av både elever och personal.

Esteternas musikal

Esteternas musikal är en årlig höjdare på Tibble. Den är mycket välbesökt och Täby kommuns största kulturevenemang. Genom åren har flera musikaler satts upp, allt från Mamma Mia till Fame.

Författardag

Varje år anordnar svensksektorn och Tibbles skolbibliotek en uppskattad författardag för eleverna i årskurs 2. Syftet är att öka intresset för litteratur.
Varje klass får under ett lektionspass träffa en författare, som berättar om sitt författarskap och svarar på frågor. Under ett annat lektionspass leder klassens svensklärare en litterär frågesport, har diktlaborationer eller andra litterära övningar. Dagen inleds och avslutas i Tibble teater, där välkända författare framträder.

Exempel på författare som deltagit under åren:
Anna Hallberg, Anna Jansson, Bengt Ohlsson, Bob Hansson, Christina Wahldén, Cilla Naumann, Daniel Boyacioglu, Daniel Sjölin, Emil Jensen, Helene Rådberg, Ingela Wall, Ingrid Olsson, Johanne Hildebrandt, Jonas Hassen Khemiri, Karin Ström, Katerina Janouch, Lena Kallenberg, Maria Küchen, Mats Berggren, Mats Kempe, Niklas Krog, Peter Kihlgård, Sara Villius.
Dessutom har ibland förläggare och bokhandlare varit gäster.
Vi samarbetar med Författarcentrum Öst.

Idrottsfesten

Detta är ett arrangemang där skollagen på Tibble respektive Åva möts i olika bollspel såsom: basket, innebandy, innefotboll samt volleyboll.

I volleyboll är lagen mixade, i de andra idrotterna har pojkar resp. flickor separata lag.

Julavslutning

Julavslutningen på Tibble är en traditonsenlig julavslutning med klassiska julsånger. Men för att få lite extra glans och glamor på denna dag så brukar esteteleverna visa upp sina fantastiska talanger genom att göra ett bejublat julspel.

Luciatåg

Varje år genomför estetelverna ett mycket vackert och stämningsfullt luciatåg i Tibble kyrka.

Orientering

Anordnas för åk 1 och 2. Eleverna får själva välja nivå/svårighetsgrad på den bana de ska springa. Syftet är att få eleverna att hitta i skog och mark med hjälp av karta och om man vill, kompass. Åk 1 genomför sin dag på Ensta Krog och åk 2 i Skavlöten. Platserna erbjuder lite olika miljöer och svårigheter.

Rodd på Djurgården

Rodden har blivit en tradition på Tibble. Från skolledningens sida servi gärna att denna dag blir en dag för både kropp och själ, en dag när vi flyttar ut undervisning till en del av Sveriges första Nationalstadspark, södra Djurgården.

Samlingen i Tibble teater på fredagar

Vissa fredagar när det inte är handledning kan eleverna på Tibble ta del av olika evenemang i Tibble teater. Det kan vara allt från gästföreläsare, en politisk debatt eller esteterna som uppträder.

Sommaravslutning

Traditionsenlig avslutning med underhållningför åk 1 och 2 sker i Tibble teater.

Student på Tibble

Studentdagen för åk 3 är en dag som startar med fotografering och ett sista möte med klassens handledare. Klassfotograferingen sker
traditionsenligt utomhus vid syrénhäcken, bakom Tibble Teater. Därefter är det lunch med lärare och skolledning. Efter lunchen är det avslutning med underhållning, studentsång, stipendieutdelning och tal i Tibble teater. Klockan 13.00 börjar klasserna uttåget genom huvudentrén.
Studentfordon skall ställas på Nya Marknadsvägen. Polisen ger direktiv om regler och förordningar i april till våra studenter. Mer finns att läsa på Schoolsoft.

Tibble i världen
 (Solidaritetsdag)

En dag varje läsår ägnar vi ett samlat intresse åt frågor om rättvisa och förståelse för människors skiftande levnadsförhållanden i världen. Ofta har vi gäster, som berättar om erfarenheter från biståndsarbete, miljö-, etik- och rättvisefrågor. Vi har samlat in flera hundratusen kronor till barnhem, skolor och andra angelägna insamlingsmål. Syftet med dagen är att ge eleverna möjlighet att förstå och känna för människor som lever under andra omständigheter än vi i dagens mångfasetterade värld.

Tidigare insatser från oss elever och personal på Tibble:

• vi har gett barnhemsplats till och betalar uppehället för en estnisk pojke under hela hans uppväxt
  • vi har byggt en liten byskola för föräldralösa barn i Kenya som heter Tibble Affiliated School
  • vi har ett byggt ett barnhem för tsunamikatastrofens offer i Thailand
  • vi har gett stora bidrag till ett barnhem för föräldralösa barn i Bolivia
  • vi har gett ett stort bidrag till hungerkatastrofens offer i Niger via Röda Korset
  • vi har gett bidrag till ett barnhem i Bolivia

Vi kan vara stolta och glada för att vi har kunnat hjälpa till!
Vi visar att det är möjligt att göra något för andra och varandra!

Tibblekampen

Detta är ett tillfälle där de nya klasserna i åk 1 ska lära känna varandra och sin handledare,  genom att under lekfulla former gemensamt hjälpas åt att samla poäng till sin klass. Dagen avslutas med en stafett på 16x 100 m samt en utslagsgivande dragkamp.
Detta har varit en uppskattad tradition på vårt gymnasium sedan 12 år. Vinnande klass bjuds senare på tårta.