Tibbles uppfinnartävling 2017

Under fredagen den 12 maj hölls årets uppfinnartävling på Tibble!

Eleverna går årskurs 1 på Tibbles Teknikprogram. Inom kursen Teknik 1 har de studerarat svenska och internationella historiska uppfinningar för att inspireras till egna innovationer. De har arbetat med processen från att lösa problem i samhället till personliga tekniska frågeställningar.

Efter att eleverna har arbetat med att identifiera problem har de valt ut varsina lösningar som de utgått från för att arbeta fram en innovation att presentera i uppfinnartävlingen.

Målet för eleverna är att i uppfinnartävlingen försöka sälja sin idé inför juryn som bedömer om idén är tillräckligt intressant för att den skulle kunna vara aktuell för vidareutveckling.

Vid bedömningen tas hänsyn till följande:

• Behov och nytta med uppfinningen
  • Uppfinningshöjd
  • Ekonomiska förutsättningar/marknad (Mycket grova uppskattningar har gjorts)Miljöpåverkan

Årets uppfinnartävling resulterade i 26 stycken spännande innovationer och uppfinningar. Idérikedomen var enorm och som exempel kan nämnas: Det lättstädade tangentbordet, Automatiska mopedlåset, Den effektiva whiteboard-suddaren, Den kylda datorstolen för riktiga gamers och många, många fler fiffiga uppfinningar.

Eleverna presenterade sina idéer inför en mycket kunnig och kritisk jury. Juryn som bestod av Per Alvfors , KTH, Cecilia Lindmark, Tibble NT, Lars Sundelind, Tibble EK och Thomas Wilén, Tibble NT hade ett svårt uppdrag att utse de tre bästa uppfinningarna.

Efter ett ovanligt långt sammanträde enades juryn följande vinnare:

1. Den spill-fria bensintratten till mopeder. En portabel tätslutande tratt som används vid tankning av mopeder. Fördelen är att problemet med besinspill nästan blir obefintligt. Uppfinnare: Fred Jonsson

2. Out-fixen (Delad 2a) En applikation som hjälper dig med vilka kläder du ska ta på dig vid olika tillfällen. Appen håller koll på hela din garderob. Uppfinnare: Wilma Persson

2. Robotlövsugaren (Delad 2a) Med hjälp av att kombinera kunskap om gräsklipparroboten och damsugarroboten föreslogs den nya roboten som automatiskt kan suga upp löv och skräp till glädje för alla trädgårdsägare. Uppfinnare: Hanna Grimlund