föreläsning om förintelsen

Tobias en av de endast 65 barn som överlevde Gettot i Lodz

Tobias Rawet var bara fyra år när han hamnade i gettot i Lodz. Vid inledningen till andra världskriget bestämde den nazistiska krigsmakten att Lodz skulle befolkas av judar och andra som återfanns på noggrant upprättade listor över vilka som skulle tillhöra arbetskaran till stöd för wehrmacht. Gamla, sjuka och barn var inte till nytta. Under långa tider fick Tobias, som på den tiden lyssnade till namnet Tolek, gömmas undan av skräckslagna men i misären iskallt rationella föräldrar. De hade bara ett framför ögonen - den lille sonen måste överleva. Tobias kunde tillsammans med sin mor lämna gettot, efter obegripliga och fruktansvärda upplevelser och umbärande, efter det att ryssarna öppnat portarna till det förintelseläger de slutligen hamnat i strax innan fredsslutet. Som en av få överlevare har Tobias sedan sin pensionering vigt sitt liv åt att berätta för unga om ett av historiens mörkaste kapitel. Tobias höga ålder är inget hinder när 400 trollbundna Tibbleungdomar omsluts och fängslas av ett gripande och skrämmande livsöde. Motsvarande föreläsningar ger Tobias över hela landet hela 85 gånger per år.
Här på bilden ses en lättad Tobias koppla av efter sitt alldeles säkert mycket krävande framträdande tillsammans med läraren Malin Åneman.