EKI14A reste till Kina

I slutet av mars reste eleverna i EKI14A till Kina. Medföljande lärare Christian Ahremark berättar i följande reportage om den fantastiska resan.

Vi landade i Hong Kong efter en lång resa med mellanlandning i Amsterdam, och togs varmt emot på flygplatsen av vår guide Michelle. Hon visade oss runt i de centrala delarna av staden, och vi fick äta traditionell kinesisk lunch på en populär restaurang – självklart med pinnar! Vårt hotell i Hong Kong låg i en skyskrapa med pampig utsikt över King's Park.

Tidigt på morgonen kommande dag besökte vi Svenska handelskammaren, och fick en matnyttig föreläsning av praktikanterna Eric och Daniel om deras arbete på plats i Hong Kong. Flera av eleverna blev mycket inspirerade av att göra utlandspraktik efter gymnasiestudierna. Vi hann också med ett studiebesök hos Invest Hong Kong. Efter besöken var det så dags för en lång bussresa från Hong Kong till Huangpu utanför Guangzhou, där vårt nästa hotell låg. Efter en mättande buffé sov vi alla gott efter två intensiva dagar med resande och nya kulturella intryck.

Och fler kulturella intryck skulle det bli. Dagen efter togs vi in till Guangzhou för besök på två anrika gymnasieskolor, först "Affiliated High School of South China Normal University", där våra elever fick följa med de kinesiska eleverna under en vanlig skoldag. Vi fick testa på olika skolaktiviteter, bland annat drejning – vilket var svårt men mycket roligt! På den andra skolan, "Guangdong Experimental High School", fick vi lära oss att måla kinesiska tecken. Vi bytte också godis med våra kinesiska vänner, men de hade svårt att äta lakrits...

Nästa dag bar det så iväg till Scanias lastbilsfabrik och Scanias egen skola i Guangzhou, där vi fick en grundlig rundvandring och där våra elever fick träffa de kinesiska eleverna och ta del av deras vardag. Roligt att ett svenskt företag är så framgångsrikt i ett så stort land som Kina! Efter denna intensiva och lärorika start på resan fick våra elever egen fritid till shopping på paradgatan Beijing Road under eftermiddagen. Vi möttes upp senare på kvällen för en båtkryssning med middag längs Zhuijang River, och fick skåda ett vackert ljusspel innan det var tid att åka tillbaka till hotellet och sova.

På morgonen kommande dag väntade kinesiska värdfamiljer på oss nere i hotellets reception. Våra elever blev i par upphämtade av en familj, och fick umgås med familjen under hela dagen. Eleverna fick testa på olika aktiviteter och blev hembjudna till de kinesiska familjerna på lokal mat. Väl tillbaka på hotellet igen var alla uppfyllda av dessa kulturella möten! Sista dagen i Guangzhou besökte vi den sista skolan "Huangpu High School" där vi fick träffa elever och lärare samt byta presenter med varandra. På eftermiddagen gjorde vi ett studiebesök på "Leafun Art Tech Company", där vi imponerades av den senaste tekniken inom ljud och bild.

Vi hämtades upp dagen efter med vår buss utanför hotellet, för resa tillbaka till flygplatsen i Hong Kong. Trötta – men mycket nöjda – lämnade vi Kina, rika på erfarenheter och kulturella upplevelser som vi sent ska glömma! Det här var en mycket lyckad, spännande och rolig resa!​

Medföljande och ansvariga lärare var Ramona Holmlund, Christer Lundfall och Christian Ahremark.