Äventyr i London med TE16A

Johanna Gerlitz och Ia Bruno i TE16A har skrivit en reseskildring från deras spännande studieresa till London.

Vi teknik tvåor fick i år chansen att åka på en studieresa till London en hel skolvecka. Det var en underbar upplevelse som var fylld av intressanta aktiviteter och en del egen tid för att utforska den härliga staden.

Det hela började med ett besök på The Imperial War Museum. Där fick vi se hur krig har fungerat genom tiderna och hur krig fört den tekniska utvecklingen framåt i en otrolig fart. De hade föremål från första världskriget fram till idag vilket visade denna utveckling på ett mycket bra sätt. Utställningarna var fängslande och om vi inte hade haft en tidsbegränsning för besöket hade vi gärna stannat där längre. Deras Holocaust (förintelse) utställning var speciellt gripande då den reflekterade allt på ett mycket nyanserat och noggrant sätt vilket visade hur hemskt det faktiskt var att befinna sig i Berlin som jude under den tiden.

Dagen därpå hade vi lite mer lätthjärtade besök planerade, nämligen ett besök på Design Museum och Royal Albert Hall. Design Museum började vi dagen med och det var ett väldigt avslappnande besök där vi kunde ta det lugnt och beundra de olika föremålen och idéerna. Det som väckte mest intresse var den stora 3D-printern som vi fick beskåda medan den arbetade på att skapa en stilren och futuristisk pall. Royal Albert Hall som var nästa på listan var en stor kontrast till det nya och moderna Design Museum, men var minst lika intressant. Enkelt sagt är det en stor rund/cylindrisk byggnad där allt från konserter till sporttävlingar kan hållas. Men vi fick en guide som gav oss en djupare inblick i byggnaden och varför den ser ut, heter, betyder och fungerar så som den gör. Det var helt otroligt vad mycket grejer de kan förändra lokalen till. De har bland annat fyllt scenen med vatten till en opera med blommor och stenar som låg vid vattnets yta, de har även gjort om lokalen till en isrink, haft finsittning och mycket mer.

Mitten av veckan var det största fokusen satt på. Det var den dagen som vi åkte till Science Museum och Imperial College. På Science Museum hade vi som uppgift att hitta tio olika engelska uppfinningar som skulle vara både intressanta och viktiga för vårt samhälle. En av dessa tio skulle vi fokusera extra mycket på och grotta ner oss i. Även här skulle man kunna vandra runt hela dagen om man bara hade haft tiden eftersom det var så otroligt stort! Dessutom hade de en massa olika intressanta och lärorika utställningar. Därefter skulle vi få en rundtur på Imperial College, vi alla hade förväntat oss någon personal som skulle sköta rundturen men vi blev glatt överraskade när vi skulle bli guidade av en av studenterna på skolan. Det var riktigt intressant när han berättade lite om historien bakom skolan och han var noga med att ge oss svar på alla våra frågor och viktig information om programmen och allmänna tips.

Näst sista dagen så hade vi Emirates Education Center och ArcelorMittal Orbit på schemat. Vi började med att gå till Emirates där vi fick lära oss mer om den nya flygbussen A-380 800. Även här hade vi en guide som svarade på frågor av alla möjliga slag och berättade information om deras flyg och hur de fungerade. När vi var där fick vi testa på flygsimulatorer som de hade. Det var extremt svårt att styra planet både vid avfärd och vid landning men Oliver i vår klass lyckades faktiskt hamna på deras topp 100 lista! Som ett bonustillägg fick vi chansen att ställa frågor till en pilot som var på centret vid tillfället. De som fick chansen att prata med honom tycker att det var extremt fascinerande att få höra hans historier. Precis utanför lokalen var början av en linbana som tog oss närmare vår nästa destination. ArcelorMittal Orbit som är ett högt utsiktstorn där de har en 178 meter lång rutschkana. Hela klassen plus lärarna åkte ned för den och trots tidigare tvekan så tyckte alla att det var oerhört kul och en minnesvärd åktur. Hela färden tog ungefär 40 sekunder med en stor del svängar och branta delar.

Vid slutet av våra besök under veckan, samt vid lunchtid varje dag hade vi tid att kolla omkring i trakterna, shoppa, äta eller bara slappna av. Det var mycket värdefull tid för oss där vi fick möjligheten att verkligen till fullo njuta av London, dess invånare och byggnader. Därutöver var det även det perfekta tillfället att umgås med andra i klassen och spendera kvalitetstid med dem.

Sista dagen var det hemfärd plus några timmars egen tid tills vi skulle mötas upp igen och bege oss mot flygplatsen där vi satt i tre timmars väntan på ett försenat flyg. Trots detta och några andra små misshugg så var det ändå en oförglömlig och nöjsam resa som vi gärna skulle göra tusen gånger om.

Av: Johanna Gerlitz och Ia Bruno, TE16A