Genève

Eleverna i åk 2 på naturprogrammet åkte på studieresa till Genéve i mars. Naturligtvis besökte vi CERN som är det ledande laboratoriet i världen för partikelfysik. Vi tillbringade en hel dag på CERN och blev guidade runt på området. Vi fick bl.a. besöka ELENA där forskning om antimateria pågår.

Ett annat studiebesök gick till Museet för internationella Röda korset och Röda halvmånen. Under ledning av en guide fick vi se utställningenarna och höra historien och principerna kring organisationens arbete. Vi fick ta del av originalfotografier, dokument och bildspel, vilket lämnade ett mycket starkt intryck.

Ett besök gjordes vid Université de Genéve som rankas bland de 100 främsta i världen. Vi besökte den matematiska och den fysiska institutionen och fick delta i olika experiment och lekt lite med supraledare.

En av dagarna under veckan tillbringades i franska Chamonix där vi fick njuta av skidåkning och storslagna vyer under Europas högsta berg – Mont Blanc.

Några elever hann med att besöka det lilla vetenskapshistoriska muséet som ligger vackert beläget med utsikt över Genévesjön. Utställningarna visar många gamla mätinstrument och hur de har utvecklats.

Resan avslutades på med en gemensam middag på restaurang Edelweiss där vi fick avnjuta fondue ackompanjerad av traditionell musik.